Jesienna dieta. Po jakie artykuły spożywcze sięgać jesienią, by wzmocnić odporność?

Późna jesień i zima to okres, który jest ciężki dla organizmu wielu osób. Krótsze dni, niższe temperatury, wiatr, mała ilość światła – to wszystko często wpływa negatywnie na samopoczucie oraz sprzyja przeziębieniom. Dodatkowo, wiele osób o tej porze roku przybiera na wadze. Jakich produktów spożywczych nie powinno zabraknąć w jesiennej diecie?

Dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb

Po pierwsze i najważniejsze: dieta zawsze powinna być dostosowana do konkretnego przypadku. Nie ma uniwersalnych rozwiązań, dobrych dla wszystkich. To, co jesz – niezależnie od pory roku – wpływa na twoją odporność, samopoczucie, podatność na różnego rodzaju choroby. Wskazania co do jadłospisu różnią się jednak m.in. w zależności od stanu zdrowia, wieku, wagi, aktywności fizycznej. Jeżeli zależy Ci na tym, aby odżywiać się zdrowo, wzmocnić organizm oraz osiągnąć wymarzoną wagę, najlepiej jeśli skonsultujesz się z dietetykiem. (O tym, jak wygląda pierwsza wizyta, pisaliśmy w jednym z naszych artykułów).

Dziś przygotowaliśmy garść wskazówek, na co zwrócić uwagę, układając jesienny jadłospis. Pamiętaj jednak, że wiele zależy od Twoich indywidualnych potrzeb!

Co jeść jesienią, by zwiększyć odporność?

Jesienią, jak przez cały rok, ważna jest zbilansowana dieta, w której zawarte będą wszystkie niezbędne witaminy i grupy żywnościowe. Jesień to jednak okres, w którym często nasz jadłospis ulega zubożeniu. Wynika to po części z mniejszej dostępności wielu owoców i warzyw, po które chętnie sięgamy wiosną i latem. Pamiętaj jednak, że owoce i warzywa dobrze jeść przez cały rok. Jesień i zima to sezon choćby na owoce cytrusowe – które dostarczają organizmowi tak potrzebnej witaminy C, zwiększającej odporność. W witaminę C bogate są też m.in. kiszona kapusta, jarmuż czy brukselka, które bez problemów znajdziesz w sklepie.

W jesienny jadłospis warto wprowadzić również produkty zawierające witaminę D. Jesień i zima to czas, w których mogą pojawić się jej niedobory. Ta zawarta jest między innymi w jajkach, w morskich rybach czy nabiale.

Odporność mogą wzmacniać także produkty takie jak jogurty naturalne czy kefiry. W ich przypadku ważne są jednak indywidualne uwarunkowania – np. niektórzy źle znoszą wprowadzanie do diety produktów mlecznych.

Na jesieni dużą popularnością cieszą się również dania i napoje rozgrzewające oraz zwiększające odporność. Polecić można na przykład zupę cebulową lub napoje imbirowe. To dania zdrowe i proste w przygotowaniu – np. najprostszą zupę cebulową możemy przygotować na bazie kilku cebul, bulionu warzywnego, odrobiony masła (np. klarowanego) i przypraw. (5 – 6 cebul obieramy, kroimy, wrzucamy do garnka z połówką masła. Dusimy, aż cebula nabierze brązowawego koloru. Łączymy z przygotowanym wcześniej bulionem, którym zalewamy cebulę. Gotujemy 5 – 10 minut, miksujemy zupę).

Czy jesień to dobra pora na odchudzanie?

Każda pora roku może być dobra na dietę, jeśli zdecydujesz, że chcesz na nią przejść. Na jesieni często rezygnujemy z aktywności fizycznej, zwłaszcza tej na zewnątrz, co nieraz idzie w parze ze wzrostem wagi. Pamiętaj jednak, że drastycznie zmniejszając ilość kalorii, osłabiasz organizm, a jesienią wymaga on raczej wzmocnienia!

Absolutnie nie rezygnuj więc z posiłków, zamiast tego natomiast jedz mniejsze, za to częste posiłki. Ogranicz w nich ilość smażonego mięsa (warto zastąpić je potrawami przygotowanymi na parze albo gotowanymi). Sięgaj po owoce oraz warzywa. Postaraj się również ćwiczyć chociaż kilka minut dziennie – to nie tylko pomoże w utracie wagi, ale może też pomóc w walce z jesienną chandrą.

Do skomponowania diety, która pomoże w utracie wagi, polecamy sięgnąć po wsparcie dietetyka. Ułoży on dietę bogatą w odpowiednie mikro i makroelementy oraz witaminy, niezbędne o tej porze roku. Dostosuje też jadłospis do Twoich indywidualnych potrzeb, związanych ze stanem zdrowia czy specyfiką trybu życia. Jeśli działasz na własną rękę – zmniejsz przede wszystkim ilość cukru w jadłospisie. (Dodajmy, że jest on nie tylko kaloryczny, ale też wahania cukru we krwi mogą wywoływać ospałość. W sezonie jesiennym, gdy człowiek przyzwyczaja się do wcześniejszej ciemności, może być to szczególnie dotkliwe.)

Prawidłowe nawadnianie jesienią

O ile latem, podczas upałów, zazwyczaj pamiętamy o częstym sięganiu po wodę, o tyle jesienią często zapominamy o prawidłowym nawadnianiu organizmu. To błąd!

Jesienią warto pić po pierwsze wodę (przefiltrowaną albo mineralną). Po drugie – można swobodnie sięgać po popularne o tej porze roku rozgrzewające herbatki czy napoje. Dobrze jednak rezygnować z ich słodzenia cukrem albo doprawiania sokami ze sklepów. Można natomiast dodać do herbaty odrobinę imbiru, plasterek cytryny, łyżeczkę domowego soku z pigwy czy trochę miodu.