Psychodieteyką określamy połączenie wiedzy z zakresu dwóch nauk: psychologii i dietetyki.
Dietetyka jest nauką medyczną, o żywieniu człowieka zdrowego i chorego, która obejmuje m.in.:
zasady prawidłowego żywienia człowieka zdrowego i chorego
oceny stanu odżywienia
oceny zależności między farmakologią a żywieniem
zapobieganiu chorobom zależnym od żywienia
kontrolę jakości i warunków przechowywania produktów żywnościowych
biochemiczne podstawy żywienia
edukację żywieniową
psychologię żywienia
Psychologia natomiast to nauka badająca mechanizmy i prawa rządzące psychiką oraz zachowaniami człowieka. Psychologia bada również wpływ zjawisk psychicznych na interakcje międzyludzkie oraz interakcję z otoczeniem.
Połączenie tych dwóch dziedzin odpowiada za procesy psychofizjologiczne, które w połączeniu z czynnikami zewnętrznymi (środowiskowymi i społecznymi) stanowią kluczowe elementy w rozwoju nadwagi i otyłości.
Podstawowymi założeniami wynikającymi z połączenia dietetyki z psychologią są:
dieta to sposób odżywiania, a nie odchudzania
Kluczem do sukcesu są prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna
Redukcja masy ciała to proces, który wymaga czasu, jeśli ma być trwały
Pierwszy krok to ustalenie przyczyn nadmiernych kilogramów, następny - ich usunięcie
Celem pracy z psychodietetykami jest:
zmiana nawyków żywieniowych
redukcja kilogramów
praca nad motywacją
wsparcie
rozpoznanie i wyeliminowanie przyczyn objadania się
Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies, tzw. ciasteczka. Kliknij zgadzam się, aby
niniejsza informacja nie pojawiała się lub kliknij polityka prywatności,aby dowiedzieć się, jak
zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.
Polityka prywatności.